Przepis na slowfoodową gęś Gęś rzadko jest w Polsce przygotowywana. / fot. materiały prasowe
Polska

Przepis na slowfoodową gęś

17listopada2011

Będzie to gęś o zapachu czosnku i rozmarynu, gęś duszona w grzybowym sosie z prawdziwkami. Autorami tego przepisu są kucharze z Hoteli SPA Dr Irena Eris.

Przed przepisem może krótki tekst o roli gęsiny w dniu Święta Niepodległości w Polsce?

 

Składniki (na 6-8 osób)

Tuszka gęsi – 1 szt.

Czosnek – 5 ząbków

Rozmaryn – 2 gałązki

Olej – kilka kropel

Podgrzybki suszone – 2 dag

Prawdziwki suszone – 2 dag

Prawdziwki świeże lub mrożone – 30 dag

Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

 

Sposób wykonania

Gęsią tuszkę dokładnie oczyszczamy i płuczemy zimną wodą.

Z siekanego czosnku i igiełek rozmarynu z dodatkiem oleju, soli i świeżo mielonego pieprzu sporządzamy marynatę.

Gęś nacieramy dokładnie z każdej strony, również wewnątrz.

Tak pachnącą gęś odstawiamy w chłodne miejsce np. na całą noc.

Następnego dnia gęś wstawiamy do zimnej brytfanny i delikatnie obsmażamy z każdej ze stron, pozwalając na wytopienie się zbędnego tłuszczu.

Zrumienioną gęś podlewamy gorącą wodą z dodatkiem skrojonych suszonych grzybów i jedną cebulą skrojoną w ćwiartki.

Dusimy tak długo, aż gęś będzie miękka, delikatnie ją wyjmujemy i schładzamy.

Luzujemy mięso z kości i porcjujemy na 6-8 porcji.

Z esencji z gęsi zdejmujemy tłuszcz i łączymy z przesmażoną kostką z borowików i cebuli.

Sporządzamy zawiesinę z mąki i zagęszczamy sos grzybowy.

Gęś podgrzaną w sosie borowikowym podajemy z tłuczonymi ziemniakami.

 

Najnowsze

  • Miejsca wyjątkowe

    Miejsca wyjątkowe

    Jedne przyciągają wysmakowanym dizajnem, inne – kameralną atmosferą lub niezwykłymi atrakcjami. Wszystkie zostały stworzone z myślą o gościach. Przedstawiamy kilka wyjątkowych hoteli w Polsce. Warto je odwiedzić, by przekonać się, co znaczą luksus, komfort i harmonia.

  • Słowa są najważniejsze

    Słowa są najważniejsze

    Żył na Islandii mędrzec biegły w sztuce prawa, Njál mu było na imię. Za druha miał Gunnara, wojownika bez skazy. Żyła także Hallgerda, piękność o złodziejskich oczach. By opowiedzieć dobrą sagę, potrzeba takich bohaterów. Oprócz nich konieczny jest giętki język, pióro i tysiąc lat literackich tradycji. Ostatnio w miasteczku Hvolsvöllur przydaje się także igła z nitką.

  • Miasto w którym wymyślono jeansy

    Miasto w którym wymyślono jeansy

    Genua, jedno z najbardziej zapomnianych miejsc na mapie Włoch. Najczęściej traktowana jako miasto tranzytowe w drodze na Sycylię lub Sardynię. Kiedyś nazywana Superba, rywalizująca o wpływy na Półwyspie Apenińskim z Wenecją, Florencją i Mediolanem. Stolica Ligurii. Miasto, z którego pochodzą Krzysztof Kolumb, Niccolo Paganini, jeansy, foccacia i pesto.