Przepis na slowfoodową gęś Gęś rzadko jest w Polsce przygotowywana. / fot. materiały prasowe
Polska

Przepis na slowfoodową gęś

17listopada2011

Będzie to gęś o zapachu czosnku i rozmarynu, gęś duszona w grzybowym sosie z prawdziwkami. Autorami tego przepisu są kucharze z Hoteli SPA Dr Irena Eris.

Przed przepisem może krótki tekst o roli gęsiny w dniu Święta Niepodległości w Polsce?

 

Składniki (na 6-8 osób)

Tuszka gęsi – 1 szt.

Czosnek – 5 ząbków

Rozmaryn – 2 gałązki

Olej – kilka kropel

Podgrzybki suszone – 2 dag

Prawdziwki suszone – 2 dag

Prawdziwki świeże lub mrożone – 30 dag

Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

 

Sposób wykonania

Gęsią tuszkę dokładnie oczyszczamy i płuczemy zimną wodą.

Z siekanego czosnku i igiełek rozmarynu z dodatkiem oleju, soli i świeżo mielonego pieprzu sporządzamy marynatę.

Gęś nacieramy dokładnie z każdej strony, również wewnątrz.

Tak pachnącą gęś odstawiamy w chłodne miejsce np. na całą noc.

Następnego dnia gęś wstawiamy do zimnej brytfanny i delikatnie obsmażamy z każdej ze stron, pozwalając na wytopienie się zbędnego tłuszczu.

Zrumienioną gęś podlewamy gorącą wodą z dodatkiem skrojonych suszonych grzybów i jedną cebulą skrojoną w ćwiartki.

Dusimy tak długo, aż gęś będzie miękka, delikatnie ją wyjmujemy i schładzamy.

Luzujemy mięso z kości i porcjujemy na 6-8 porcji.

Z esencji z gęsi zdejmujemy tłuszcz i łączymy z przesmażoną kostką z borowików i cebuli.

Sporządzamy zawiesinę z mąki i zagęszczamy sos grzybowy.

Gęś podgrzaną w sosie borowikowym podajemy z tłuczonymi ziemniakami.

 

Najnowsze

  • Miejsca wyjątkowe

    Miejsca wyjątkowe

    Jedne przyciągają wysmakowanym dizajnem, inne – kameralną atmosferą lub niezwykłymi atrakcjami. Wszystkie zostały stworzone z myślą o gościach. Przedstawiamy kilka wyjątkowych hoteli w Polsce. Warto je odwiedzić, by przekonać się, co znaczą luksus, komfort i harmonia.

  • Czas na „O.G.R.Ó.D”

    Czas na „O.G.R.Ó.D”

    „O.G.R.Ó.D czyli Olśniewające Grządki i Rabatki Ówczesne i Dzisiejsze”. Taki jest pełen tytuł kolejnej już pozycji z serii zapoczątkowanej książką „D.O.M.E.K.”. A w niej czterdzieści niesamowitych ogrodów z całego świata.

  • Zapiski spod wawelu

    Zapiski spod wawelu

    Magiczny, urokliwy i zabytkowy albo mieszczański, staroświecki, zasklepiony w sobie? Centrum żywej kultury, a może tylko dekoracja, po której hasają angielscy turyści? Kraków doczekał się niejednej etykietki, lecz opiniami na swój temat nie bardzo się przejmuje. Jest zaskakująco zmienny, pełen rozmachu. Nie powiedział jeszcze ostatniego słowa – także w sprawie miejsc, w których można się zatrzymać.