Turystyka rowerowa i kulinarna

Turystyka rowerowa i kulinarna

30maja2016

Podróżowanie jeszcze ciągle kojarzone jest głównie ze zwiedzaniem zabytków czy też mniej lub bardziej aktywnym wypoczynkiem. Ostatnie lata to jednak dynamiczny rozwój nowych, ciekawych koncepcji spędzania wolnego czasu poza domem. Chodzi na przykład o turystykę rowerową czy kulinarną.

Szczególnie ten drugi rodzaj podróżowania, zarówno w wymiarze międzynarodowym, jak również polskim, promujący lokalne specjały, zawsze łączy się ze szczególnie wnikliwym poznawaniem stylu życia mieszkańców danego kraju czy regionu, ich tradycji, kultury, a także lokalnych potraw i smaków. O ile w przypadku wycieczek zagranicznych tego typu różnorodności zdają się być czymś naturalnym, to podróżowanie po małych, polskich miejscowościach w celu poznawania i wyszukiwania lokalnych, wysublimowanych smaków i potraw wydaje się wyjątkowo ciekawym wyzwaniem. Czasem jest to również zajęcie wymagające umiejętności poradzenia sobie w sytuacjach, które w większych ośrodkach już się nie zdarzają. Na szczęście coraz więcej aspektów sprzyja rozwojowi turystyki kulinarnej po Polsce. Przykładowo dostawcy usług finansowych wychodzą w ostatnich latach naprzeciw potrzebom odwiedzających tereny wiejskie w celach turystycznych. Dzięki temu nawet w najmniejszych społecznościach brak bankomatów z powodzeniem rekompensuje usługa cashback, zwana również „Płać za zakupy i wypłacaj”. Dzięki niej posiadacze kart MasterCard mogą wypłacić 300 zł przy okazji zakupów na stacji benzynowej czy chociażby w małym, wiejskim sklepie.

Polskie szlaki kulinarne

Każdy, kto wyjeżdża na wakacje, planuje przeżyć coś wyjątkowego, przywieźć wspomnienia. Jedzenie, spotkania przy stole coraz lepiej spełniają taką rolę – tym bardziej, że tego typu doświadczenia można po powrocie spróbować choćby częściowo odtworzyć we własnej kuchni. Jak zaznacza dr Andrzej Stasiak z Instytutu Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego na stronie www.portalsamorzadowy.pl, są to podróże w poszukiwaniu nowych smaków: narodowych, regionalnych, lokalnych, ale również doskonała okazja, żeby poznawać inne kultury poprzez kuchnię. – W Polsce jesteśmy obecnie na etapie rozwoju szlaków kulinarnych, a na przestrzeni ostatnich lat nastąpił prawdziwy wysyp tego typu ofert. Mamy w Polsce ponad 30 szlaków, tras o bardzo różnym charakterze. Są szlaki miejskie, które pozwalają zapoznać się z ofertą restauracji czy to Poznania, Gdyni, czy Białegostoku. Są szlaki tematyczne poświęcone chociażby gęsinie w województwie kujawsko-pomorskim, ale są też szlaki monograficzne prezentujące dziedzictwo kulinarne poszczególnych regionów, chociażby szlak turystyczny Śląskie Smaki, czy Małopolska Trasa Smakoszy – wylicza Andrzej Stasiak. W ocenie specjalisty wśród polskich hitów kulinarnych na pewno są wędliny, miody, owoce czy gęsina – przysmak odtwarzany po wielu latach zapomnienia. Ciekawą propozycją dla zagranicznych turystów przyjeżdżających do Polski mogą być kuchnie mniejszości etnicznych czy grup etnograficznych wyraźnie obecnych w naszym kraju. Eksperci zaznaczają, że mamy mnóstwo produktów, którymi możemy się chwalić, trzeba tylko z nich przygotować profesjonalną ofertę dla turystów poszukujących tego typu atrakcji.

Rowerem przez Polskę

Polecane wideo

Z roku na rok poprawia się też infrastruktura ścieżek rowerowych w Polsce, ale, co ważniejsze, stale rośnie liczba osób, które lubią spędzać swój wolny czas, podróżując na jednośladach. Internetowe badanie „Rowerzyści w Polsce” przynosi w tym względzie bardzo pozytywne informacje – aż 53% ankietowanych jeździ na rowerze niemal codziennie. Z kolei badanie Europ Assistance Polska dowodzi, że w miesiącach, w których jest to pogodowo możliwe, 56% polskich rowerzystów jeździ kilka razy w tygodniu, a 19% nawet codziennie. Zdecydowana większość, bo aż 87%, traktuje jazdę na rowerze jako formę spędzania wolnego czasu, 28% wykorzystuje jednoślad, by dojechać do sklepu po zakupy, a 25% dojeżdża nim do pracy lub szkoły. Rozwija się też sieć ciekawych imprez rowerowych w Polsce oraz grup skupiających pasjonatów dwóch kółek. Coraz częściej organizowane są akcje turystyczne, które pozwalają poznać najciekawsze, czasem trudno dostępne, mało znane rejony Polski, chociażby we wschodniej części kraju.

Ważnym aspektem dla poruszających się na rowerach jest oczywiście kwestia bezpieczeństwa. Polacy przywiązują do tego bardzo dużą wagę – aż 66% badanych sprawdza przed przejażdżką stan swojego roweru, a 77% miłośników jednośladów używa odblasków, które należą do najpopularniejszego wyposażenia rowerów w Polsce.

Oferta skierowana do osób planujących wszelkiego rodzaju urlopy z roku na rok rośnie, jest coraz bardziej atrakcyjna i zróżnicowana. Klasyczne formy podróżowania są i będą nadal bardzo popularne, ale turystyka kulinarna czy rowerowa na pewno stanowi dla nich interesującą alternatywę.

Artykuł sponsorowany 

Najnowsze

  • Jak tanio podróżować? [6 rad eksperta]

    Jak tanio podróżować? [6 rad eksperta]

    Tanie podróżowanie naprawdę istnieje. Zobacz, na czym polega jego istota.

  • USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    Parki narodowe w USA niewątpliwie stanowią jedną z głównych atrakcji turystycznych. Znajdziemy tam cuda natury, jak lodowce, jeziora, góry i prerie oraz dziko żyjące zwierzęta, między innymi niedźwiedzie i bizony.

  • Adrenalinowe ferraty: Iść po nich czy lepiej nie?

    Adrenalinowe ferraty: Iść po nich czy lepiej nie?

    Choć jeszcze dziesięć lat temu wszyscy tęsknili za wakacjami pod parasolem nad morzem, z nadejściem promowania aktywnego stylu życia, uwaga turystów skierowała się ku górom. Turystyka alpejska jest bardzo popularna, a ferraty lub zabezpieczone drogi to jedno z najbardziej adrenalinowych przeżyć wakacyjnych. Dlaczego ferraty są tak popularne i jak się bezpiecznie wspinać?

Polecamy