Na narty do Banska Kolejka w Bansku (fot. Dejan Gospodarek)
Bułgaria

Na narty do Banska

07grudnia2010

Przed 20 laty Bansko było wioską z jednym wyciągiem krzesełkowym. – Dzisiaj to chyba najlepszy ośrodek narciarski w Bułgarii – mówią Ewa i Dejan Gospodarek. Do Banska jeżdżą od ponad 15 lat. To, co im się podoba, to nie tylko trasy zjazdowe, ale także atmosfera na dole, po nartach.

Kiedy pierwszy raz pojechaliście na narty do Banska?

Ewa Było to w 1994 r. po Nowym Roku. Wtedy był jeden wyciąg krzesełkowy, kilka orczyków, jakaś wyrwirączka dla dzieci.

Teraz warunki są inne.

Dejan Z roku na rok coś się zmienia. Łącznie z trasą FIS jest w tej chwili 70 km. nartostrad. Z centrum miasteczka na górę wjeżdża się gondolą. Wyżej można dostać się czteroosobowymi kanapami.

Najlepiej się jeździ w najwyższej części, dochodzącej aż do wysokości 2600 m. Dlatego sezon trwa tutaj nawet do połowy kwietnia. Warunki śniegowe zawsze, odkąd pamiętamy, były tam bardzo przyzwoite. I pewnie dlatego zdecydowano o rozwoju tego miejsca.

Kiedy najlepiej jechać do Banska na narty?

Dejan W lutym i marcu. Wtedy i ludzi jest mniej, i dzień jest dłuższy. I do tego słońce, które wysoko w górach niemal ciągle świeci. W grudniu ze śniegiem różnie bywa, a przez pierwsze dwa tygodnie stycznia są ferie i wtedy cała Bułgaria jest na nartach. Potem robi się luźniej.

Ewa Najwyższa część, powyżej 1635 metrów, jest bardzo sympatyczna. Zawsze jest doskonale przygotowana. Przy tym jest dość płasko i szeroko, a więc przyjemnie.

Dejan Co ważne, zawsze, aż do końca sezonu, z samej góry można zjechać do dolnej stacji kolejki. Ta trasa jest zawsze naśnieżana. W sumie daje to 14 kilometrów zjazdu non stop.

Jak się porozumiewać na miejscu? Po rosyjsku?

Dejan Dzisiaj wszyscy w Bansku mówią po angielsku. Nikt nie zostanie tam zatrudniony, jeśli nie zna przynajmniej podstaw tego języka.

Najlepiej dojechać samochodem?

Dejan Zdecydowanie tak. Choć z Warszawy jest to 1750 kilometrów i podróż zajmie dwa dni, to i tak wychodzi taniej niż samolotem. Nawet wtedy, gdy w LOT oferuje bilet do Sofii w promocji za niecałe 500 zł.

Z lotniska w Sofii do Banska można bezpośrednio dojechać busem, jest ich bardzo dużo. To jest jeszcze jakieś 160 km. drogi. Pewnie właśnie z powodu dojazdu Polaków nie ma w Bansku tylu, ilu Anglików czy Rosjan.

A może to kwestia cen? Jest taniej niż w Polsce?

Dejan Na stoku ceny są europejskie. Ale w restauracjach na dole jest już taniej. Obiad można zjeść już za 25 lewa od osoby, czyli około 50 złotych. Piwo kosztuje równowartość około 2 złotych.

Ewa Ale co to jest za obiad! Wielkie porcje, do tego typowe regionalne potrawy. Bardzo dobra jest na przykład kapama, czyli mięso z warzywami zapieczone w jednym garze w chlebowym piecu. Warto spróbować też czewerme – jagnięcia pieczonego na ogniu.

Czasem słyszy się, że Bansko to takie mniejsze bułgarskie Zakopane.

Ewa Bansko jest starym miasteczkiem, z niezwykłą atmosferą. Leżący bliżej Sofii Borovec to powstały od zera, składający się niemal wyłącznie z hoteli kurort, a Bansko ma własną historię i urok. Przed 20, 30 laty była to właściwie jeszcze wioska.

Dejan Warto też wiedzieć, że Bułgarzy są bardzo otwarci na gości. Widać, że naprawdę zależy im na turystach. I widać, że sami lubią się bawić. Zdarza się, że w restauracjach podczas kolacji z niczego, całkiem spontanicznie, zaczyna się zabawa. Są tańce, śpiewy. Często przy muzyce ludowej.

INFO: Skipass na jeden dzień kosztuje 50 lewa (100 zł), na 6 dni – 283 lewa (570 zł).www.banskoski.com

Rozmawiał Dariusz Klimczak

Najnowsze

  • Francuską zupę z szałwią i rozmarynem

    Francuską zupę z szałwią i rozmarynem

    W dawnej Polsce miały status afrodyzjaku, więc ich nasiona przez wieki aplikowano mężczyznom „dla podniesienia wigoru". Z trzech najczęściej hodowanych u nas odmian: olbrzymiej, piżmowej lub zwyczajnej, można wyczarować takie oto danie z zagranicznym rodowodem.

  • #MojaOkolica!

    #MojaOkolica!

    Przeczytajcie o nietypowej akcji firmy Eniro!

  • Paprykarz / Paprikás krumpli

    Paprykarz / Paprikás krumpli

    Wbrew utartej opinii kuchnia węgierska nie tylko czerwonej papryce zawdzięcza swoją wyrazistość. Pieprz, cebula, czosnek czy pomidory też dają z siebie wszystko. Ich połączone siły stworzyły jedną z kulinarnych legend: paprykarz.

Polecamy

  • Z Europy Północnej do Polski...

    Z Europy Północnej do Polski...

    Z jednej strony malownicza, pełna jezior, niedostępna, a z drugiej strony siarczyste mrozy i drogo. Dania, Szwecja, Norwegia, czy Finlandia częściej kojarzą nam się z pociągającą naturą, niż produktami, które otaczają nas każdego dnia. A szczerze mówiąc gdzie tylko nie spojrzeć na każdym kroku czeka na nas coś prosto z północy.

  • Czekając na dusze

    Czekając na dusze

    Raz do roku w całym Meksyku dusze wracają na ziemię. W indiańskich miasteczkach stanu Chiapas Święto Zmarłych to nie tylko spotkanie żywych z tymi, którzy odeszli, ale także majańskich wierzeń z obrządkiem chrześcijańskim oraz tradycji przodków – ze współczesnością.