Legendarna panierka z KFC. Zobacz jej historię!

Legendarna panierka z KFC. Zobacz jej historię!

26stycznia2018

Kentucky Fried Chicken, czyli kultowe KFC to sieć restauracji doskonale znana na całym świecie. Soczyste skrzydełka czy stripsy pokochaliśmy za ich soczystość i smak, ale przede wszystkim za… legendarną panierkę.

Polecane wideo

Przepis pułkownika Sandersa to pilnie strzeżona tajemnica handlowa. My jednak spróbujemy dzisiaj uchylić jej rąbka. Zobacz, jaka jest jej historia.

 

Ojcem sukcesu KFC jest nie kto inny, niż Harland Sanders. Ten amerykański przedsiębiorca już w 1930 roku otworzył swoją pierwszą jadłodajnię. Mieściła się na stacji benzynowej Shell, a Sanders serwował podróżnym przepisy, które sam znał od dziecka. Królował przede wszystkim smażony kurczak, który już wkrótce stał się kultowym daniem dla mieszkańców niewielkiego North Corbin – górskiej miejscowości w stanie Kentucky. Lokal stał się na tyle popularny, że z czasem Sanders rozbudował go i w ciągu kilku lat zdobył niezwykłą popularność. To był dopiero początek jego sukcesu.

 

1940: narodziny legendy KFC

Żeby przygotować pysznego, chrupiącego kurczaka w grubej panierce, Sanders na początku musiał za każdym razem poświęcić minimum 35 minut. Restaurator widział, że to za dużo – zwłaszcza że klientów przybywało. Żeby zwiększyć przychody, musiał przyspieszyć ich obsługę. I tak w 1939 roku zmienił sposób przyrządzania kultowego dania. Już wtedy wprowadził prawdziwą rewolucję do procesu smażenia. Od tej pory odbywało się ono pod wysokim ciśnieniem w specjalnie dostosowanych urządzeniach. Dzięki temu trickowi czas przygotowania dań skrócił się znacząco, a ich jakość utrzymała się na równie wysokim poziomie.

Rok później pojawiła się największa gwiazda, a więc kultowa panierka KFC. To w 1940 roku pułkownik Sanders ogłosił, że dopracował jej recepturę do perfekcji. Skład? 11 tajemniczych ziół i przypraw, które – jak twierdził – każdy z nas ma na swojej kuchennej półce, nigdy nie zostało oficjalnie przedstawionych. Co zatem znajduje się w pysznej panierce?

 

Panierka KFC – jedna z największych tajemnic handlowych na świecie

Podobnie jak receptura napoju Coca-Cola, tak i przepis na panierkę KFC jest pilnie strzeżonym sekretem, przechowywanym ponoć w sejfie w głównej siedzibie sieci w Louisville w USA. Nawet proces produkcyjny odbywa się w… dwóch grupach zakładów. Jedna miesza połowę składników, druga – kolejną. Chodzi o to, aby żaden zewnętrzny podmiot nie miał dostępu do pełnej listy ziół i przypraw. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

No dobrze, ale czy to oznacza, że nie można w żaden sposób odtworzyć składu panierki? Nie do końca. Podjęto już kilka prób rozwikłania zagadki.

Przez kilka lat całą recepturę produkował zakład Marion-Kay, który otrzymał od Sandersa oryginalny przepis, z intencją dystrybucji panierki za ocean. Z biegiem lat jednak – jak twierdził sam pułkownik – jakość mieszanki znacznie się pogorszyła, a KFC zerwała współpracę z zakładem w 1982 roku. Niemniej jednak firma nadal sprzedaje ten produkt pod nazwą „99-X” i można go kupić w każdym amerykańskim sklepie.

W 1983 roku słynną panierkę pod lupę wziął William Poundstone i przebadał ją w laboratorium naukowym. Wynik? Badacz twierdził, że w składzie są jedynie mąka, sól oraz glutaminian sodu. KFC odparło jednak ten zarzut, zapewniając, że trzyma się oryginalnej receptury z 1940 roku.

W 1999 roku para, która kupiła dawny dom pułkownika Sandersa, ogłosiła, że znalazła jego notatki i wyjawiła oryginalny przepis. KFC powstrzymało się jednak przed pozwem do sądu, twierdząc, że… receptura wskazana przez małżonków ma się nijak do autentycznej receptury.

Odpowiedź na pytanie o skład panierki prawdopodobnie przyniósł w 2016 roku Joe Ledington, mąż siostrzenicy Sandersa, który przez wiele lat współpracował z samym pułkownikiem i jak twierdzi, dysponuje oryginalnymi zapiskami dotyczącymi składu. Przepis został opublikowany na łamach „Chicago Tribune”. Co zatem według Ledingtona znajduje się w panierce? Mąka, sól, tymianek, bazylia, oregano, sól selerowa, czarny pieprz, suszona musztarda, papryka, sól czosnkowa, suszony imbir oraz biały pieprz. Oczywiście ważne są również odpowiednie proporcje tych składników.

 

Czy tajemnica panierki jest rzeczywiście tak ważna?

I tak, i nie. Z jednej strony – to, co jest sekretem, fascynuje nas bardziej. Na pewno zatem z perspektywy marketingowej pilnie strzeżona receptura jest dobrym chwytem przyciągającym klientów. Nie oznacza to jednak, że po opublikowaniu autentycznego przepisu znajdzie się wielu z nas, którzy zechcą skorzystać z niego w domowym zaciszu. Dlaczego? Ponieważ liczy się nie tylko skład panierki, ale i technika przygotowania pysznego kurczaka. A tę trudno odtworzyć w warunkach domowej kuchni. Pytanie też: czy ma to sens, skoro w samej Polsce dostępnych jest ponad 200 lokali KFC, a od niedawna ich pyszne kubełki z kurczakiem można zamawiać również z dowozem?

 

Pewne jest jedno: smak kurczaka z KFC jest nie do pobicia. Jeśli zatem go lubisz – koniecznie sięgnij po to pyszne danie przy najbliższej okazji. Warto!

Najnowsze