Czas zawijania (fot.: Marcin Klaban/Studio MMP)
Przepis na dolmadakia

Czas zawijania

29października2015

Łagodny smak zawiniątek uformowanych z liści winogron spaja kulinarnie śródziemnomorską Europę z Bliskim Wschodem i Kaukazem. Gdyby przedstawiciele skłóconych obecnie narodów wspólnie zasiedli do rozmów przy okrągłym stole, mogliby podjadać tę samą przystawkę.

Palestyna, Izrael i Egipt, Grecja, Cypr, Turcja, Irak i Iran, Armenia oraz Azerbejdżan
– w tych wszystkich krajach liście winorośli zbiera się wiosną, w idealnym stadium
młodości i miękkości. Następnie nadziewa się je ryżem z warzywnymi dodatkami,
doprawia i składa w smakowite origami.


Nie ma potrzeby dociekać, który z narodów zrobił to pierwszy – próby dojścia do prawdy mogą zaowocować kolejnymi sporami. Najistotniejsze, że w każdym zakątku byłego imperium osmańskiego, poddane niewielkim lokalnym modyfikacjom, zostały przyjęte gościnnie.

 

Na ogół jako drobny element w ogromnym zbiorze przystawek, czasem zastępujących cały obiad. Tak dzieje się w niemal bezmięsnym kreteńskim menu. Serwowane tu pod nazwą dolmadakia, najlepiej smakują w towarzystwie oliwek i jogurtu greckiego.

 

Oto przepis na dolmadakia

 

Składniki:

40 liści winogron (świeżych lub ze słoika)

½ szklanki oliwy z oliwek

2 cebule

2 ząbki czosnku

300 g drobnoziarnistego ryżu

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 cytryny

sól morska i pieprz do smaku

Polecane wideo

 

Przygotowanie:

Liście winogron po wyjęciu ze słoika przepłukać wrzątkiem, który usunie nadmiar soli, i przełożyć na sitko, żeby odciekły.

Ugotować ryż.

Posiekać cebule oraz czosnek, a następnie poddusić je i zeszklić na oliwie.

Razem z posiekanymi ziołami, pieprzem i solą dodać do ostudzonego ryżu.

Wymieszany farsz nakładać na liście, zawijając najpierw boki, a potem podstawę liścia.

Jeśli liście się rwą lub są zbyt małe, to można nakładać na siebie po 2-3 sztuki.

Ułożyć roladki w żaroodpornym naczyniu, zalać oliwą, połową szklanki wody i wyciśniętym sokiem z cytryn.

Przykryć pokrywką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

 

 

Najnowsze

  • 5 miejsc, do których warto wyjechać na jesienny urlop

    5 miejsc, do których warto wyjechać na jesienny urlop

    Większość Polaków wyjeżdża na urlop latem. Niestety, nie wszyscy mają taką możliwość i są zmuszeni planować odpoczynek jesienią. Urlop o tej porze roku ma jednak zalety jak chociażby niższe ceny. Dokąd jednak warto wybrać się jesienią na odpoczynek?

  • Czeka Cię długi lot? Sprawdź, jak wykorzystać ten czas

    Czeka Cię długi lot? Sprawdź, jak wykorzystać ten czas

    Dla niektórych podróż samolotem to rozrywka i ekscytujące wydarzenie. Dla innych stres, nuda i zmęczenie. Bez względu na to do której grupy należysz, warto spędzić godziny w samolocie w możliwie najlepszy sposób. Najlepszą ku temu okazję zapewniają podróże prywatnymi odrzutowcami, które coraz prężniej działają na polskim rynku. Sprawdź, jak efektywnie spędzić czas na pokładzie samolotu.

  • Wiosenny urlop na narty? Pamiętaj o ubezpieczeniu!

    Wiosenny urlop na narty? Pamiętaj o ubezpieczeniu!

    Coraz więcej osób planujących zimowy wyjazd dostrzega nie tylko korzyści związane z wypoczynkiem poza domem, ale również realne zagrożenia. Jakie ubezpieczenie powinny kupić, aby zapewnić sobie kompleksową ochronę ze strony towarzystwa?