Kulinaria

  • Rozstania i powroty Ze smakiem

    Rozstania i powroty

    Na polskim wigilijnym stole karp potęgą jest i basta! Bigos ma status szarej eminencji. Kiedyś ich związek był znacznie silniejszy, ale po rozbiorach każde wybiło się na niepodległość. Karp rozpoczął karierę solową, bigos nierozerwalnie złączył się z kapustą.

    więcej
    22grudnia2015
  • Naleśniki z mięsem Przepis na...

    Naleśniki z mięsem

    W menu węgierskich restauracji tego dania należy szukać pod nazwą: „hortobágyi palacsinta". Ale warto je też zrobić samemu w domu.

    więcej
    20grudnia2015
  • Langosze Przepis na...

    Langosze

    Dania mączne w kuchni węgierskiej zasługują na osobny rozdział. Szczególna uwaga należy się drożdżowo-ziemiaczanym langoszom, które często serwuje się też na Słowacji.

    więcej
    11grudnia2015
  • Z mchu i paproci Kurczak po cygańsku

    Z mchu i paproci

    Praktyka uczyniła z nich mistrzów gotowania pod chmurką i koneserów nieoczywistych leśnych ingrediencji. Tradycja kulinarna polskich Romów przez lata rządziła się, jak oni, własnymi prawami, ale powoli odchodzi w przeszłość.

    więcej
    26listopada2015
  • Czas zawijania Przepis na dolmadakia

    Czas zawijania

    Łagodny smak zawiniątek uformowanych z liści winogron spaja kulinarnie śródziemnomorską Europę z Bliskim Wschodem i Kaukazem. Gdyby przedstawiciele skłóconych obecnie narodów wspólnie zasiedli do rozmów przy okrągłym stole, mogliby podjadać tę samą przystawkę.

    więcej
    29października2015
  • Restauracje z widokami Kuchnia

    Restauracje z widokami

    Jedzenie to jedno, okoliczności, w jakich je się pizzę, pesto czy ryż z krewetkami to drugie. Oto kilka miejsc, w których można mieć problem ze skupieniem się na tym, co jest na talerzu. Przez rozciągające się dookoła widoki.

    więcej
    04października2015
  • Ryby wędzone domowym sposobem Przepis na...

    Ryby wędzone domowym sposobem

    Przepis ten wymaga pewnych zdolności manualnych. Trzeba bowiem zrobić wędzarnię. I fakt - trudno ten przepis przygotować w mieszkaniu. Ale tak uwędzone ryby smakują wybornie.

    więcej
    23września2015
  • Dla kulinarnych pasjonatów Festiwale

    Dla kulinarnych pasjonatów

    Jesień to dobry czas na wycieczkę w poszukiwaniu nieodkrytych smaków. Pogoda sprzyja ucztowaniu pod gołym niebem, a ceny noclegów w wielu festiwalowych miastach są niższe niż latem. Oto pięć festiwali kulinarnych do odwiedzenia w najbliższych tygodniach.

    więcej
    15września2015
  • Przepis na śledzie pomorskie Kulinaria

    Przepis na śledzie pomorskie

    Najlepiej jest jeść je tuż po złowieniu, gdy jeszcze czuć w nich słony Bałtyk. Ale wiadomo - nie każdy ma taką możliwość. Dlatego szukając śledzi w sklepach naprawdę warto sprawdzić czy są świeże. Dla smaku jest bardzo istotne.

    więcej
    10września2015
  • Duński łącznik Przepis na frikadeller

    Duński łącznik

    Soczyste pulpeciki o dźwięcznej nazwie frikadeller od stuleci nie znikają ze szczytu listy przebojów kulinarnych. Są też niezrównane w podtrzymywaniu poczucia wspólnoty. Przy ich wsparciu dobrze się dzieje w państwie duńskim.

    więcej
    28sierpnia2015

Najnowsze

  • Wakacje w słonecznej Grecji

    Wakacje w słonecznej Grecji

    Grecja nazywana jest kolebką europejskiej cywilizacji. To tu narodził się teatr, tu narodziła się filozofia i tu z morskiej piany wyszła Afrodyta. Mówi się też, że to tu mieści się pępek świata. Gracja kusi wspaniałymi krajobrazami, turkusowym morzem, malowniczymi wyspami i bogatą kulturą. Jest wspaniałym miejscem na wypoczynek.

  • USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    Parki narodowe w USA niewątpliwie stanowią jedną z głównych atrakcji turystycznych. Znajdziemy tam cuda natury, jak lodowce, jeziora, góry i prerie oraz dziko żyjące zwierzęta, między innymi niedźwiedzie i bizony.