Kulinaria

  • Gustujący w zbożu Przepis na cranachan

    Gustujący w zbożu

    Cranachan, od stuleci osładzający Szkotom trudy życia i niedogodności klimatu, z ich legendarną powściągliwością niewiele ma wspólnego. Nonszalancko łączy to, co najlepsze: gęstą śmietanę, wrzosowy miód, dobrą whisky, świeże maliny oraz piąty element, będący podporą tutejszej egzystencji – płatki owsiane.

    więcej
    09sierpnia2015
  • Jamie gotuje w Polsce!

    Jamie gotuje w Polsce!

    Pierwszy numer polskiej edycji magazynu "Jamie" jest już w sprzedaży!

    więcej
    27lipca2015
  • Wiwat pełne kształty! Lubelskie parowańce

    Wiwat pełne kształty!

    Liczą się te okrąglutkie, najpulchniejsze. Od gustu i regionu zależy, czy będą słodkie, czy słone. Kluski gotowane na parze świetnie radzą sobie solo. ale potrafią też usunąć się w cień i sprawdzić jako danie do towarzystwa.

    więcej
    22lipca2015
  • Kartacze z mięsem Przepis na...

    Kartacze z mięsem

    Kartacze najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów północno-wschodniej Polski. Na przykład w Augustowie. Nadzieniem najczęściej jest mięso, ale spotyka się także grzyby, kapustę kiszoną, a nawet ser. U nas tradycyjnie - z nadzieniem mięsnym.

    więcej
    18lipca2015
  • Kociołek cygański Przepis na...

    Kociołek cygański

    Ten przepis tylko na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany. W rzeczywistości jest bardzo prosty i sprowadza się do dodawania kolejnych składników. Więc do dzieła!

    więcej
    11lipca2015
  • Pierogi wigierskie Przepis na...

    Pierogi wigierskie

    Tradycyjnie pierogi wigierskie robiło się z czarnymi jagodami, ale dziś dodaje się różnych owoców: malin, truskawek, porzeczek, nawet brzoskwiń czy jabłek uprażonych wcześniej jak na szarlotkę. Można użyć również owoców mrożonych.

    więcej
    09lipca2015
  • Soczewiaki Przepis na...

    Soczewiaki

    Suwalszczyzna nigdy nie rozpieszczała swoich mieszkańców. Ziemia jest tu kamienista, klimat surowy, sąsiad od sąsiada oddzielony jeziorem. Ludzie żyją tu skromnie, za to zgodnie z rytmem przyrody. Tak samo jadają i gotują. Soczewiaki to jedno z popularniejszych dań.

    więcej
    04lipca2015
  • Nowa świecka tradycja Dzieje się teraz

    Nowa świecka tradycja

    10 000 zjedzonych śniadań, 6500 wypitych kaw, 435 stoisk, 850 wybawionych dzieci, 320 uwędzonych ryb i 148 nawiązanych przyjaźni. Tyle Wydarza się co weekend w czasie targów śniadaniowych. Pierwszy ruszył przed dwoma laty na warszawskim Żoliborzu; kolejne – w Krakowie, Poznaniu i Trójmieście. Lada chwila także we Wrocławiu.

    więcej
    27czerwca2015
  • Plastry pomarańczy w karmelu Przepis na...

    Plastry pomarańczy w karmelu

    Pomarańcze są, cukier też. Kupić trzeba rum, pistacje i wodę z kwiatów pomarańczy. Gdzie się kupuje wodę z kwiatów pomarańczy? Poniżej odpowiedź jak i przepis na smaczny deser.

    więcej
    15czerwca2015
  • Wszystko w jej mocy Ze smakiem

    Wszystko w jej mocy

    W języku gaelickim nazwano ją uisge beatha – woda życia. Z początku aplikowana dla zdrowia i w dawkach homeopatycznych, whisky wrosła z czasem w szkockie menu, kulturę i pejzaż.

    więcej
    12czerwca2015

Najnowsze

  • Jak wybrać najlepsze assistance na podróż samochodem za granicę?

    Jak wybrać najlepsze assistance na podróż samochodem za granicę?

    Zagraniczna podróż samochodem może być niezwykłą przygodą, która pozostanie w pamięci całej rodziny na wiele długich lat. Może się jednak tak zdarzyć, że nie będzie to przyjemne wspomnienie, a każdy będzie chciał je jak najszybciej wymazać ze swojej pamięci. Jeżeli w czasie takiej podróży pojawią się problemy z samochodem, a znikąd nie będzie pomocy, będzie to raczej przykra, a nie przyjemna przygoda.

  • USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    Parki narodowe w USA niewątpliwie stanowią jedną z głównych atrakcji turystycznych. Znajdziemy tam cuda natury, jak lodowce, jeziora, góry i prerie oraz dziko żyjące zwierzęta, między innymi niedźwiedzie i bizony.