Kulinaria

  • Rurki nadziewane ricottą Przepis na...

    Rurki nadziewane ricottą

    Cannoli, czyli smażone rurki nadziewane ricottą i pistacjami to stara sycylijska receptura.

    więcej
    06czerwca2015
  • Jak Czesi nalewają piwo? Kulinarne zwyczaje

    Jak Czesi nalewają piwo?

    Na pewno inaczej niż my, Polacy. Gdy w Polsce nadmiar piwnej piany w kuflu rzadko odbierany jest pozytywnie, w Czechach biała i gęsta „pěna” to najlepsza i integralna część złocistego trunku. Dlatego właśnie powstały cztery zupełnie odmienne sposoby serwowania piwa na czeski sposób – hladinka, čochtan, mliko i šnyt. Czym różnią się od siebie?

    więcej
    18maja2015
  • Gra warta świeczki Ze smakiem

    Gra warta świeczki

    Słynny tort pojawił się w miejscu, gdzie piękny modry Dunaj spotyka na swojej drodze największą kawiarnię świata – w Wiedniu. Jego twórca do drużyny kulinarnych wizjonerów trafił już jako nastolatek. Prosto z ławki rezerwowych. Oto przepis na Tort Sachera.

    więcej
    15maja2015
  • Slow Market zacumuje nad Wisłą Warszawa

    Slow Market zacumuje nad Wisłą

    Fast food odchodzi do lamusa. Slow food wypiera go z kulinarnej mapy Warszawy. Od połowy maja, przez całe wakacje co weekend nad Wisłą będą obywały się letnie targi spożywcze Slow Market, promujące lokalne, zdrowe i rozsądne podejście do konsumpcji.

    więcej
    14maja2015
  • Klub hip-hopowy z tradycyjną kuchnią Wiedeń

    Klub hip-hopowy z tradycyjną kuchnią

    Posiadacz trzech gwiazdek przewodnika Michelin Juan Amador otwiera własną restaurację, rusza też nowa bistro-winiarnia, a jedna z kawiarni zaczyna działać jako przedsiębiorstwo społeczne. Do tego klub hip-hopowy z tradycyjną kuchnią austriacką. Oto nowości wiedeńskiej gastronomii. Podajemy kilka adresów w stolicy Austrii, przy których można smacznie zjeść.

    więcej
    06maja2015
  • Słodycz w ustach Desery świata

    Słodycz w ustach

    Każdy kraj ma swój słodki smakołyk. Mniej lub bardziej znany. Może to być ciastko, ciasteczko, tort, słodki rarytas. Oto przegląd narodowych specjałów podawanych na deser w kilku krajach świata.

    więcej
    23kwietnia2015
  • Tulumba, czyli pączki nasączane syropem Przepis na...

    Tulumba, czyli pączki nasączane syropem

    Całe bogactwo tureckich słodyczy ma jeden wspólny mianownik - jest przerażająco słodkie. Taka jest też tulumba, której przepis znajduje się poniżej. A tak przy okazji: jak złamać ten słodki smak? Podając kawę lub miętową herbatę.

    więcej
    19kwietnia2015
  • Można czytać przy jedzeniu Książki kucharskie

    Można czytać przy jedzeniu

    Na początek oeufs en cocotte ze szpinakiem rodem z Francji, potem inspirowane kuchnią Jerozolimy faszerowane papryki. A w środku nocy, gdy nikt nie patrzy – ciasteczka z czekoladą, którymi zajadają się kucharze najlepszej restauracji na świecie. Oto książki, które pobudzą apetyt na bliskie i dalekie podróże.

    więcej
    16kwietnia2015
  • Pieczoną chałwę Przepis na...

    Pieczoną chałwę

    W Turcji pieczoną chałwę podaje się tradycyjnie jako deser po daniach rybnych, wierząc, że te dwa smaki idealnie się uzupełniają.

    więcej
    14kwietnia2015
  • Przypraw to dobrze Ze smakiem

    Przypraw to dobrze

    Menu tajskie jest ułożone z subtelności, ale panuje w nim żelazna zasada: żadnej monotonii. Dlatego posiłek powinien być wielodaniowy, złożony z wielu smaków i spożywany w wieloosobowym gronie.

    więcej
    08kwietnia2015

Najnowsze

  • Legendarna panierka z KFC. Zobacz jej historię!

    Legendarna panierka z KFC. Zobacz jej historię!

    Kentucky Fried Chicken, czyli kultowe KFC to sieć restauracji doskonale znana na całym świecie. Soczyste skrzydełka czy stripsy pokochaliśmy za ich soczystość i smak, ale przede wszystkim za… legendarną panierkę.

  • Na czym polega fenomen kijków trekkingowych?

    Na czym polega fenomen kijków trekkingowych?

    W ostatnich latach trekking stał się jedną z najpopularniejszych form aktywnego spędzania wolnego czasu. Mogą z niego korzystać praktycznie wszyscy, bez względu na wiek i poziom umiejętności. Trekking jest świetnym sposobem na utrzymanie dobrej kondycji i atrakcyjne spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Co ważne, nie wymaga dużych nakładów finansowych, a więc jest dostępny dla większości z nas. Wystarczy wyposażyć się w dobre kijki trekkingowe, aby móc w pełni czerpać z tej formy aktywności.