Kulinaria

  • Różane rachatłukum Przepis na...

    Różane rachatłukum

    Wśród tureckich słodyczy prym wiedzie rachatłukum - miękkie kostki wykonane z aromatyzowanego kisielu, obtoczone w cukrze pudrze lub wiórkach kokosowych. W obecnej formie rachatłukum wynaleziono w XVIII wieku gdy sułtanowi znudziły się twarde cukierki.

    więcej
    07kwietnia2015
  • Gugelhupf – pyszny na okrągło Kuchnia na Wielkanoc

    Gugelhupf – pyszny na okrągło

    O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje między innymi i to, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

    więcej
    02kwietnia2015
  • ...pistacjową baklawę Przepis na...

    ...pistacjową baklawę

    Albo się je kocha, albo nienawidzi. Tureckie słodycze nikogo nie pozostawiają obojętnym. Poniżej - jak przyrządzić pyszną pistacjową baklawę.

    więcej
    26marca2015
  • Menu à la française Smak Francji

    Menu à la française

    Nie tylko w Warszawie, Sopocie czy Krakowie, ale także w Łodzi, Poznaniu, Bielsku-Białej czy Białymstoku będzie można w czwartek 19 marca spróbować „menu à la française”. Tego dnia 37 restauracji w Polsce zaproponuje kolację przygotowaną zgodnie z francuską tradycją gastronomiczną. Restauracje te wezmą udział w międzynarodowej akcji pod nazwą „Goût de France/Good France”, czyli Smak Francji.

    więcej
    19marca2015
  • Skarby Australii Spotkania

    Skarby Australii

    Paradoksalnie, daleka Australia była bliska Polakom niemal od zawsze. W jej portach gościł Joseph Conrad, Paweł Edmund Strzelecki odkrył jej najwyższy szczyt i nazwał górą Kościuszki, a w najnowszej historii jej mieszkańcem był Jacek Kaczmarski. Obecnie odkrywamy Australię na nowo, kosztując wyśmienitych trunków prosto z winnic Jacob’s Creek.

    więcej
    16marca2015
  • Menu na każdą porę dnia Wokół stołu

    Menu na każdą porę dnia

    Nasz życiowy rytm wyznaczają nie tylko sekundy, minuty i godziny. Każdy dzień to kilka posiłków – francuskie śniadanie, wyśmienity lunch, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. To one sprawiają, że zwyczajne dni stają się zbiorem niezwykłych chwil. Wie o tym restauracja La Maison – niezwykłe miejsce w Warszawie.

    więcej
    14marca2015
  • Atelier Amaro dalej z gwiazdką Ranking Michelin

    Atelier Amaro dalej z gwiazdką

    Warszawska restauracja Atelier Amaro nadal bez konkurencji jeśli chodzi o Gwiazdki Michelin dla polskich restauracji. W najnowszym Czerwonym Przewodniku Kulinarnym Michelin „Main Cities of Europe 2014” liczba restauracji z naszego kraju wzrosła do 45. To o cztery więcej niż przed rokiem.

    więcej
    12marca2015
  • Genealogia sernika Ze smakiem

    Genealogia sernika

    Był przy narodzinach demokracji, miał swój udział w pierwszych igrzyskach olimpijskich i razem z armią rzymską podbił Europę. Ale w przeciwieństwie do niej nie poddał raz zdobytych terenów i rządzi na nich do dziś.

    więcej
    21lutego2015
  • Szynka wieprzowa na sposób niemczański Przepis na...

    Szynka wieprzowa na sposób niemczański

    To danie z Dolnego Śląska. W kuchni z tego regionu czuć mieszanie się smaków czeskich, niemieckich, po wojnie podlanych solidna porcja kulinarnych tradycji kresów wschodnich. Wielokulturowość i wielosmakowość tutejszej kuchni wynika zarówno z burzliwej historii jak i przygranicznego położenia. Po tym wstępie czas na danie: oto przepis na szynkę wieprzową na sposób niemczański.

    więcej
    12lutego2015
  • ...pstrąga kłodzkiego pieczonego Przepis na...

    ...pstrąga kłodzkiego pieczonego

    Na cały kraj słynne są karpie ze stawów milickich. Tak samo zresztą jak pstrągi z Kłodzka. Tutaj ten drugi w wersji pieczonej.

    więcej
    09lutego2015

Najnowsze

  • USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    Parki narodowe w USA niewątpliwie stanowią jedną z głównych atrakcji turystycznych. Znajdziemy tam cuda natury, jak lodowce, jeziora, góry i prerie oraz dziko żyjące zwierzęta, między innymi niedźwiedzie i bizony.

  • Adrenalinowe ferraty: Iść po nich czy lepiej nie?

    Adrenalinowe ferraty: Iść po nich czy lepiej nie?

    Choć jeszcze dziesięć lat temu wszyscy tęsknili za wakacjami pod parasolem nad morzem, z nadejściem promowania aktywnego stylu życia, uwaga turystów skierowała się ku górom. Turystyka alpejska jest bardzo popularna, a ferraty lub zabezpieczone drogi to jedno z najbardziej adrenalinowych przeżyć wakacyjnych. Dlaczego ferraty są tak popularne i jak się bezpiecznie wspinać?