Kulinaria

  • Adresy przydatne na Bali Sprawdzone przez nas

    Adresy przydatne na Bali

    Na Bali można się stołować w świetnych restauracjach, ale jeśli chce się zaoszczędzić i lepiej poznać lokalną kulturę, warto odwiedzić warungi, tradycyjne lokale, w których karta jest prostsza, a jedzenie równie smaczne.

    więcej
    24listopada2014
  • Trzy sposoby zaparzania kawy Kawa

    Trzy sposoby zaparzania kawy

    Dripper, aeropress, chemex. Mówią coś te nazwy? Z czymś się kojarzą? Jeśli ktoś lubi kawę, to pewnie wie, że to urządzenia (czy też metody) do zaparzania kawy. Coraz bardziej popularne także w Polsce. O tym jak z nich korzystać pisze Konrad Konstantynowicz, który na warszawskiej Starej Ochocie prowadzi kawiarnię Filtry.

    więcej
    21listopada2014
  • Cypr: hotele i restauracje Sprawdzone przez nas

    Cypr: hotele i restauracje

    Urlop na Cyprze? Te kilka adresów może się przydać.

    więcej
    20listopada2014
  • Sambal do wszystkiego Bali

    Sambal do wszystkiego

    Do tworzenia potraw Balijczykom potrzebne są tylko: kamienny moździerz, duży nóż, wok, koszyk do gotowania ryżu na parze oraz ogień. A także garść przypraw. To właśnie one – aromatyczne skarby, waluta dawnych królestw i przyczyna kolonialnych wojen – ożywiają każde wyspiarskie danie.

    więcej
    17listopada2014
  • Do Pałacu na czekoladę Festiwal czekolady i słodyczy

    Do Pałacu na czekoladę

    Od piątku 14 do niedzieli 16 listopada w Warszawie będzie bardzo słodko. W Pałacu Kultury i Nauki odbywać się będzie bowiem Międzynarodowy Festiwal Czekolady i Słodyczy.

    więcej
    14listopada2014
  • Guru zaprasza Dokąd na kawę w Oslo

    Guru zaprasza

    Najbardziej utytułowany człowiek w branży. Mistrz świata baristów, mistrz świata w konkurencji cup tasting (degustacja), trzykrotny skandynawski mistrz palenia ziaren. Tim Wendelboe.

    więcej
    14listopada2014
  • Szaszłyki z siekanego mięsa Przepis na...

    Szaszłyki z siekanego mięsa

    Do przygotowywania potraw Balijczykom potrzebne są tylko: kamienny moździerz, duży nóż, wok, koszyk do gotowania ryżu na parze oraz ogień. I jeszcze garść przypraw. Z tymi rzeczami można zrobić wszystko. Na przykład Sate lilit, czyli szaszłyki z siekanego mięsa.

    więcej
    13listopada2014
  • Terror w imię naparu Berlin

    Terror w imię naparu

    A2, PKP albo Polski Bus – Berlin jest w weekendowym zasięgu większości Polaków. W jego wschodniej części, na Prenzlauer Bergu, gdzie szybka gentryfikacja zmieniła smutne ulice w zagłębie modnej i aspirującej klasy średniej, pusty przez lata lokal dawnej apteki przy Schönhauser Alle zajęła palarnia i kawiarnia The Barn.

    więcej
    10listopada2014
  • Kawa z brzytwą Londyn

    Kawa z brzytwą

    Londyńczycy rozsmakowali się w kawie jak mało kto. Choć większość kawiarni jest zamykana już o godzinie 5.00 czy 6.00 po południu, to od świtu pracują pełną parą.

    więcej
    04listopada2014
  • Pizza na liście UNESCO? Włochy

    Pizza na liście UNESCO?

    Włoscy rolnicy mają dość podróbek. Chcą, by na straży pizzy stanęło UNESCO. By pizza trafiła na Listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości.

    więcej
    31października2014

Najnowsze

  • USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    USA – poznaj wyjątkowe parki narodowe

    Parki narodowe w USA niewątpliwie stanowią jedną z głównych atrakcji turystycznych. Znajdziemy tam cuda natury, jak lodowce, jeziora, góry i prerie oraz dziko żyjące zwierzęta, między innymi niedźwiedzie i bizony.

  • Legendarna panierka z KFC. Zobacz jej historię!

    Legendarna panierka z KFC. Zobacz jej historię!

    Kentucky Fried Chicken, czyli kultowe KFC to sieć restauracji doskonale znana na całym świecie. Soczyste skrzydełka czy stripsy pokochaliśmy za ich soczystość i smak, ale przede wszystkim za… legendarną panierkę.