Gdzie smacznie zjeść w Poznaniu „Wiesz, co jesz” – to motto restauracji Cucina. Kuchnia jest tu otwarta, a goście obserwują, jak powstają zamówione przez nich dania (fot. Agnieszka Rodowicz)
Sprawdzone przez nas

Gdzie smacznie zjeść w Poznaniu

11lutego2016

Mają menu opracowane we współpracy szefów kuchni z artystami, dania z lokalnych, ekologicznych produktów, propozycje dla mięsożerców, miłośników ryb i owoców morza, ale też dla wegetarian, wegan, osób z nietolerancją laktozy czy glutenu.

W Poznaniu co chwilę otwierają się nowe lokale. I to już nie tylko wokół Starego Rynku, ale też w rzadziej odwiedzanych przez turystów, a coraz modniejszych dzielnicach, takich jak Śródka, Jeżyce czy Wilda.

 

Ważną częścią mieszczącego się w dawnej drukarni centrum Concordia Design jest restauracja – Concordia Taste. Wszystko, od mebli po kształt pierożków, zostało tu pieczołowicie zaprojektowane
(fot. Agnieszka Rodowicz)

 

Mają niebanalne wnętrza i pełnych pasji właścicieli. Oraz świetne karty dań. Praktyczny Poznań na jedzeniu nie oszczędza. Nie szczędzi też kulinarnych niespodzianek. Takich na przykład jak Je sus. Ni to bar, ni restauracja.

 

 

„Chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym moglibyśmy nie tylko dzielić się jedzeniem, ale też pomysłami, muzyką, życiem” – mówią właściciele Je susa, Ewelina i Piotr (fot. Agnieszka Rodowicz)

Raczej półotwarty dom. Właściciele Ewelina
i Piotr nie chcieli ustalać ścisłej reguły
w relacjach z gośćmi. Dlatego Je sus nie ma stałej karty ani godzin otwarcia. Za to codziennie pojawiają się inne przystawki,
do tego dwa dania do wyboru oraz kilka deserów. Pyszne, niedrogie, wegańskie. Chleb i woda zawsze są za darmo. Z kolei
w Concordia Taste menu powstaje dzięki współpracy szefa kuchni oraz wyłonionego
w konkursie rezydenta.

 

Polecane wideo

W pierwszej edycji wygrała studentka architektury i urbanistyki Małgorzata Pindych. „Połączyła składniki dań
w zaskakujący sposób. A to, jak je podała, przeszło nasze najśmielsze oczekiwania”
– mówi Aneta Grzegorzewska-Półtorak
z Concordii. Między innymi za ten innowacyjny pomysł restauracja została wyróżniona przez polską edycję francuskiego przewodnika Gault&Millau.

 


Je sus, ul. Taczaka 22. Gospodarze sami robią zakupy na targu albo przywożą ekologiczne produkty z gospodarstwa cioci pod Poznaniem. Remont też zrobili własnoręcznie. Stoły pochodzą z czytelni w Bibliotece Raczyńskich, inne meble pozbierali m.in. z likwidowanych mieszkań.
www.facebook.com/JE SUS


Jadalnia, ul. Grunwaldzka 182. Restauracja mieści się w Pixelu, ale nie ma nic wspólnego ani z pracowniczą stołówką, ani z cyfrowym światem. Wszystko jest analogowe: świeże warzywa i owoce z ekologicznych gospodarstw, wyciskane soki, pieczywo bez polepszaczy, ręcznie robione makarony. Menu zmienia się codziennie.
Są w nim dania mięsne, wegańskie, wegetariańskie, bez laktozy. Zupa za 12 zł, pieczona pietruszka z sosem z palonego czosnku – 23 zł.
www.jadalnia.com


Concordia Taste, ul. Zwierzyniecka 3. W przestrzeni zaaranżowanej przez młodych projektantów ze School of Form są meble z polskich fabryk i naczynia z Ćmielowa.
Na przystawkę wziąć można pieczony ser kozi z karmelizowaną figą za 29 zł , z zup wybrać krem z duszonych porów za 12 zł, na danie główne – pierożki marchewkowe
z królikiem – 28 zł.
www.concordiataste.pl


Cucina, City Park Poznań, ul. Wyspiańskiego 26A. Surowość ceglanych ścian kontrastuje z ciepłem bijącym z otwartej kuchni. Jej szef, Ernest Jagodziński, jest miłośnikiem wschodnich smaków, którymi uzupełnia kartę śródziemnomorską. Dania zmieniają się co tydzień.
www.cucina88.pl

Najnowsze

  • Sedan – samochód idealny?

    Sedan – samochód idealny?

    Choć może się wydawać, że dziś toczą dość nierówną walkę z niezwykle popularnymi hatchbackami i SUV-ami, sedany to samochody ikoniczne. Jeżeli istniałby wzór auta idealnego, podobny wzorowi metra wystawionemu w Sevres, bez wątpienia byłby to właśnie sedan.

  • Legendarna panierka z KFC. Zobacz jej historię!

    Legendarna panierka z KFC. Zobacz jej historię!

    Kentucky Fried Chicken, czyli kultowe KFC to sieć restauracji doskonale znana na całym świecie. Soczyste skrzydełka czy stripsy pokochaliśmy za ich soczystość i smak, ale przede wszystkim za… legendarną panierkę.

  • Adrenalinowe ferraty: Iść po nich czy lepiej nie?

    Adrenalinowe ferraty: Iść po nich czy lepiej nie?

    Choć jeszcze dziesięć lat temu wszyscy tęsknili za wakacjami pod parasolem nad morzem, z nadejściem promowania aktywnego stylu życia, uwaga turystów skierowała się ku górom. Turystyka alpejska jest bardzo popularna, a ferraty lub zabezpieczone drogi to jedno z najbardziej adrenalinowych przeżyć wakacyjnych. Dlaczego ferraty są tak popularne i jak się bezpiecznie wspinać?