Dorota Mierzejewska

  • Smaki mgłą przyprawione Włochy

    Smaki mgłą przyprawione

    Trudno wyobrazić  sobie coś bardziej wykwintnego, zdrowego i tradycyjnego niż włoskie Culatello. Według jednych szynka, według innych kiełbasa jest flagowym produktem z regionu Emilia-Romania. Najlepiej zawrzeć z nią znajomość w posiadłości „Antica Corte Pallavicina Realis” koło Parmy, gdzie kiedyś komponował sam Verdi.

  • Kraina śpiących halibutów Norwegia

    Kraina śpiących halibutów

    Łososie, dorsze, śledzie – kuchnia norweska słynie z ryb przyrządzanych na setki sposobów. Stavanger najbardziej znane jest z halibutów. Można tu delektować się nimi w portowych restauracjach, można też zobaczyć ich hodowle w małych zatokach wśród klifów na fiordach.

Autor

Dorota Mierzejewska

Dorota Mierzejewska

Jest dziennikarką, pisze scenariusze seriali telewizyjnych. Podróżuje często, ale na krótkie dystanse, wychodząc z założenia, że po ekscytujące wrażenia wcale nie trzeba wybierać się na drugą półkulę, ale wystarczy przyjrzeć się Europie. Propagatorka zdrowego odżywiania.

Zespół i współpracownicy

  • Artur Kot

    Artur Kot

    Jestem fotografem, dziennikarzem, niespokojnym duchem. Interesuję się wszystkim co odległe i nieznane. Pracowałem z dzie...

  • Agnieszka Rodowicz

    Agnieszka Rodowicz

    Zaczęłam tak naprawdę podróżować, kiedy przestałam mieć stałą pracę i pieniądze. A ponieważ od dziecka lubiłam pisać, po...

  • Radosław Żydonik

    Radosław Żydonik

    Z wykształcenia jestem historykiem, pracuję w archiwum. Mieszkam w Gdyni, ale często wracam do rodzinnego Morąga, któreg...