Basia Dereń-Marzec

  • Makaron na ucho Ze smakiem

    Makaron na ucho

    Powstała z miłości do kuchni. Nazwano ją w hołdzie dla innej włoskiej namiętności – opery. Pasta alla Norma to skromne sycylijskie danie z bardzo kulturalnym rodowodem.

  • Na ziarnkach grochu Ze smakiem

    Na ziarnkach grochu

    Cichy bohater tradycyjnej brytyjskiej kuchni. Ulubieniec Anglików, powszechnie uprawiany w przydomowych ogródkach. Niepozorny, wdzięczny, tani i smaczny. Zielony groszek.

  • Bliny jak malowane Ze smakiem

    Bliny jak malowane

    Placki z mąki wywodzą się jeszcze z kuchni staroruskiej. Podawane są do dzisiaj na wiele sposobów. Z kawiorem, konfiturami lub śledziem, tartym serem czy krojonym jajkiem. A może nowocześnie z francuskim szampanem? Jedno jest pewne: bliny pasują do wszystkiego i smakują każdemu.

  • Emancypantka Ze smakiem

    Emancypantka

    Długo musiała zabiegać o uznanie. Wymykała się definicjom. Na miano prawdziwej czekolady zasłużyła sobie dopiero niecałe dwadzieścia lat temu. Dziś biała czekolada ceniona jest przez łasuchów za swój charakterystyczny gładki smak.

Autor

Basia Dereń-Marzec

Basia Dereń-Marzec

Co miesiąc we Voyage stylizuje jedno danie z wybranego przez redakcję miejsca. Wierzy w światło - to ono tworzy zdjęcie. Przez lata stylizowania nie oglądała się za trendami i wypracowała rozpoznawalny dla siebie styl. Układając przedmioty do sesji nie wyklucza tych uznanych za brzydkie. Zakochuje się w nich przelotnie. Zbiera talerze: utrącone, przetarte, takie, które kiedyś były piękne. Kiedy je kupuje myśli, że będą niezbędne do sesji. Cieszą ją spotkania z ludźmi. Kocha las i zachody słońca.

Zespół i współpracownicy

  • Artur Kot

    Artur Kot

    Jestem fotografem, dziennikarzem, niespokojnym duchem. Interesuję się wszystkim co odległe i nieznane. Pracowałem z dzie...

  • Agnieszka Rodowicz

    Agnieszka Rodowicz

    Zaczęłam tak naprawdę podróżować, kiedy przestałam mieć stałą pracę i pieniądze. A ponieważ od dziecka lubiłam pisać, po...

  • Radosław Żydonik

    Radosław Żydonik

    Z wykształcenia jestem historykiem, pracuję w archiwum. Mieszkam w Gdyni, ale często wracam do rodzinnego Morąga, któreg...